nieuwsoverzicht

Eerste witte asperges geveild - 26/2/2016

West-Vlaanderen is een belangrijke leverancier van asperges voor de Europese versmarkt. De REO Veiling in het hart van West-Vlaanderen bevestigde op woensdag 24 februari deze reputatie met de klokverkoop van de eerste witte Flandria asperges uit beschermde teelt. In functie van hun specifieke en arbeidsintensieve oogsttechniek worden asperges traditioneel aangevoerd op de veilingdag zelf. Producent Kris Bossuyt uit Oostrozebeke leverde zes blauwe EPS-kistjes af. In ieder kistje zitten acht schaaltjes van elk een halve kilogram. De primeurasperges werden op de REO Veiling aangevoerd onder de internationale kwaliteitsstandaard GlobalGAP en in de Flandria kwaliteitsklassen: +16AFL en +12BFL.

“Traditioneel draait de consumptie van witte asperges rond Pasen op volle toeren. Maar niet iedereen weet dat de delicatesse al vanaf eind februari ter beschikking is”, merkt producent Kris Bossuyt op. “De witte asperges die in het begin van het jaar verkrijgbaar zijn, worden geteeld onder serreglas of in plastieken tunnels en met verwarmingsbuizen in de grond. Wie vandaag de grondverwarming in gang zet, weet dat de asperges over een viertal weken de kop opsteken. Maar je kan moeilijk de exacte oogstdatum voorspellen en op voorhand zeggen hoeveel primeurasperges er precies zullen geoogst worden. Dit jaar valt mijn primeuraanvoer negen dagen vroeger in vergelijking met vorig jaar en dat heeft veel te maken met de zachte winter.”

De productie van witte asperges uit beschermde teelt duurt tot eind april. Het vollegrondsseizoen neemt vanaf dan over en stopt traditioneel op 24 juni, de dag waarop de patroonheilige Sint-Jan wordt gevierd. “Het oogstseizoen is inderdaad betrekkelijk kort en asperges zijn ook daarom één van dé topgroenten van de lente. Hun beperkte beschikbaarheid in combinatie met hun arbeidsintensieve teelttechniek en bijzondere smaak maken asperges tot een karaktervolle delicatesse die terecht ‘de koningin onder de groenten’ wordt genoemd. Je proeft overigens géén verschil in de smaken van de asperges uit beschermde teelt en in volle grond. Want de volle smaak van de delicatesse heeft in hoofdzaak te maken met haar versheid. De lekkerste asperges zijn de meest verse asperges! Als je asperges tegen elkaar wrijft en ze piepen hard, dan zijn ze gegarandeerd echt kraakvers”, geeft Kris Bossuyt graag mee. “Belgische asperges worden bovendien geteeld met respect voor duurzaamheid. De groente wordt niet alleen dichtbij huis geteeld, maar ook zonder overdreven hoge stookkosten aangezien een aspergeteler geen ruimte verwarmt, maar de bodem en eenmaal de grond de gewenste temperatuur van 18° Celsius bezit, is die relatief lang en makkelijk op peil te houden door de verwamde bodem af te dekken met plastiek.” Lieven Lamon uit Oudenaarde weet deze duurzame inspanningen te waarderen. De koper plaatste de eerste druk bij de REO primeurverkoop op woensdag 24 februari. Goed voor een veilingprijs van € 4,94 per schaaltje van een halve kg.

Witte asperges groeien onder de grond en worden uit het licht gehouden. Groene asperges hebben wél de zon gezien. Asperges winnen aan belang op de REO Veiling. Het volume witte asperges dat de REO Veiling op jaarbasis verhandelt, haalde in 2014 voor de eerste keer de kaap van 100.000 bussels en schaaltjes. Vorig jaar vermarktte de REO Veiling precies 105.797 bussels en schaaltjes witte asperges. Het globale aanvoercijfer van groene asperges lag heel wat lager: 31.776 bussels en schaaltjes in 2015 tegenover 32.632 in 2014. De REO Veiling verwacht een blijvende groei van het aanbod van asperges binnen haar brede assortiment van meer dan zestig verschillende seizoensgroenten- en fruit van eigen bodem.