Viceminister-president van de Vlaamse regering Hilde Crevits was vandaag, woensdag 13 januari, te gast in de REO Veiling. Tijdens haar werkbezoek gaf de Viceminister-president het startschot voor het sneltesten in bedrijven zodat hun werking gegarandeerd blijft tijdens deze coronacrisis. Het sneltestenbeleid wordt uitgerold in een 50-tal bedrijven met een essentiële dienstverlening. De REO Veiling is zo’n onderneming. Daarom werden niet toevallig drie medewerkers van de REO Veiling als eersten van ruim 20.000 werknemers onderworpen aan een sneltest. “Zolang er nog niet breed gevaccineerd wordt, moeten we in onze bedrijven de teststrategie optimaal invullen”, argumenteert de Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw. “In een eerste fase wordt er in 40.000 sneltesten voorzien voor een 50-tal bedrijven. Het gaat om essentiële bedrijven. Dit zijn ondernemingen in bijvoorbeeld de elektriciteitssector en de havens, maar ook in de (petro)chemische, farmaceutische of voedingssector. De bedrijven krijgen de sneltesten gratis van de Vlaamse overheid. Na twee weken volgt er een evaluatie. Intussen kunnen ruim 20.000 werknemers worden getest.”
De sneltesten worden ingezet voor het testen van mensen in kritische functies in essentiële bedrijven. Kritische functies zijn functies die niet snel te vervangen zijn, die onmisbaar zijn in het bedrijf én waarvoor telewerk onmogelijk is. Werknemers in een kritische functie die een hoogrisico-contact hebben, worden getest op dag 1. Als dat resultaat negatief is, kan hij of zij aan de slag blijven, maar moet ondertussen in de privésfeer wel in quarantaine gaan. Drie dagen later volgt een nieuwe sneltest en op dag 7 volgt een PCR-test. Als de werknemers op één van de testen positief test, moet hij of zij onmiddellijk in isolatie. Vlaams Viceminister-president Hilde Crevits: “Voor sommige functies in essentiële bedrijven is het bijna onmogelijk om heel snel vervanging te vinden. Als die werknemers een hoogrisico-contact hebben, moeten we hen snel kunnen testen. Daarom stellen we nu sneltesten ter beschikking voor de essentiële bedrijven. Door met sneltesten en een strikt protocol te werken, wordt de continuïteit van de activiteiten in de essentiële bedrijven gegarandeerd.”
“Deze garantie is uitermate belangrijk voor een logistiek dienstverlener als de REO Veiling die actief is op de versmarkt van groenten en fruit. Voor de consument is het essentieel dat wij continu de markt bevoorraden van dagverse groenten en fruit. Een snelle berekening leert dat als de REO Veiling stil valt, 25% van de Vlaamse consumenten onmiddellijk geen verse groenten en fruit meer ter beschikking heeft”, reageert algemeen directeur Paul Demyttenaere. Ook het feit dat de allereerste sneltesten op de werkvloer van de REO Veiling plaats hadden, onderlijnt haar belang van essentieel bedrijf. Bij de primeur werden twee medewerkers van de verpakkingsafdeling en één heftruckchauffeur in de neerzetloods door de bedrijfsarts onderworpen aan een sneltest. Ze testten alle drie negatief.