In weer en wind worden de dagverse kwaliteitsgroenten en –fruit van de REO Veiling door een 1.000-tal actieve leden-producenten met vakkennis en een sterke betrokkenheid marktklaar gemaakt. Elk hebben ze hun eigen verhaal die ze graag met u delen. Deze keer stellen we Bert Depoortere uit Ardooie aan u voor. De REO-producent uit Ardooie deelt zijn passie voor de mooie teelt van multicolor.
“Twee jaar terug liet ik een nieuwe grotere serre bouwen waarbij ik volledig voor de hydrocultuur van multicolorsla ben gegaan.”
Ze zijn een vaste slawaarde in het groenteschap van de retailer, de slaatjes - lollo bionda, lollo rossa - die met z'n drie op een kluitje staan en samen in een plastic verpakking zitten. REO-producent Bert Depoortere houdt van het trio als teelt én als slaatje op zijn bord. Voor hem hoeft er niets aan de combinatie te veranderen.
Bert: "Mijn vader was de zoon van een landbouwer en maakte de overstap naar groenteteelt. (lacht) Ik kreeg van hem de tuindersmicrobe van jongs af mee en was snel overtuigd dat mijn toekomst in de tuinbouw lag. Na mijn studies landbouwindustrie ben ik nog een tijdje gaan werken in een transportbedrijf en een diepvriesbedrijf, maar dat was niks voor mij. Ik wou een tuinbouwbedrijf beginnen. Mijn vader teelde 's zomers tomaten en 's winters kropsla, allebei serreteelt maar wel in volle grond. In 2008 startte ik mijn eigen tuinbouwbedrijf naast dat van mijn vader maar ik hield het enkel op kropsla. Twee jaar terug liet ik een nieuwe grotere serre bouwen waarbij ik volledig voor de hydrocultuur van multicolorsla ben gegaan. In mijn oude serre kweek ik nog steeds kropsla in volle grond.
“Hydrocultuur heeft twee grote voordelen. Het laat je toe ergonomisch te werken en beantwoordt aan de vraag van retail voor sla met minder residu.”
Er waren twee redenen om over te schakelen op hydro. Ten eerste de ergonomie, niet meer op onze knieën moeten werken want alles gebeurt nu op werkhoogte en ten tweede de vraag van de retail naar minder residu in sla. Bij hydro kun je daaraan perfect beantwoorden.
- We zijn de grote serre binnengelopen en verbazen ons over het kleurenspel én de hoogte.
Bert: "5,60 meter is echt wel de minimumhoogte. Deze serre moet goed zijn voor 30 jaar, zeker met de constructie en de lampen mogen er geen problemen zijn. Het gehard glas – een raam breekt in 1000 stukken - kan zeer veel verdragen. In twee jaar is er geen enkele ruit gebroken terwijl er in de oude serre elk jaar wel enkele ruiten sneuvelen onder invloed van wind, sneeuw of hagel. Het is ook speciaal glas dat meer lichtdoorlatend is, met een coating aan de onder- en bovenkant. Waarom deze serre zo hoog is? Onder andere voor de belichting. De lampen schijnen over een bepaalde cirkel, moesten ze lager hangen dan zouden niet alle planten evenveel belicht worden. Deze lampen geven ook stralingswarmte waardoor na een paar uur de temperatuur in de serre met 3 graden stijgt. Bij LED-lampen heb je dit niet. Op vandaag hebben wij nog geen afscherming voor onze serre, maar gelukkig hebben onze buren hier geen problemen mee."
- In de serre staan multicolors van baby tot oogstrijp. Een systeem van opschuivende tafels brengt de planten in een circuit doorheen de serre.
Bert: "De plantjes komen toe met drie zaadjes in een blokje. De blokjes worden open geplant op platen om ze wat ruimte te geven. Daarin verschilt hydroteelt met volle grond. Bij de laatste staan de plantjes onmiddellijk op een afstand van elkaar zodat ze plaats genoeg hebben om groot te worden, in de hydroteelt geven we de plantjes naarmate ze groeien meer ruimte. Hier staan dan ook zowel nieuw binnengekomen plantjes als volgroeide. Het water met alle nodige voedingsstoffen, passeert onderaan in de goten. De plant rust op plastic waardoor de blaadjes nooit nat worden, enkel de wortels maken contact met het water. We moeten niet besproeien zoals in volle grond. Om de twee weken nemen we een waterstaal, ontleden het en op grond van de resultaten sturen we al dan niet bij want in hydroteelt moeten alle meststoffen toegevoegd worden. We gebruiken vooral regenwater en hebben een hele diepe put zodat het water koel blijft. Koel grondwater is immers beter dan warm oppervlakte water."
- Ik kan de buren wel begrijpen. Als we bij het wegrijden de volop verlichte serre zien liggen, oogt ze als een veilige baken in de duisternis. We zijn doorgelopen tot achterin de serre en de kleurschakering wordt groter.
“Telkens er platen vooruitschuiven omdat er geoogst is, schuiven alle platen op zodat we aan het begin terug plaats krijgen om nieuwe plantjes te zetten en zo staat de serre altijd vol.”
Bert: "Telkens er platen vooruitschuiven omdat er geoogst is, schuiven alle platen op zodat we aan het begin terug plaats krijgen om nieuwe plantjes te zetten en zo staat de serre altijd vol. De plantjes maken gedurende drie weken een tocht door de serre en dat heeft zo z’n voordelen. Elke dag staan ze op een andere plek, eens in de schaduw, eens in volle licht, zo ontwikkelen ze zich evenwichtiger.
Naast water en voeding hebben de planten ook CO2, warmte en licht nodig om te groeien, daarom belichten we in de winter en houden we ook ’s nachts 8 graden in de serre, tijdens de dag 12 graden. We belichten nu van 5 uur ’s morgens tot 11 uur en van 14 uur tot 20 uur, ’s nachts belichten we niet omdat de planten ook rust nodig hebben."
Van de serre naar de REO Veiling
Op het einde van hun tocht door de serre worden de multicolors voorzichtig uit de plaat gehaald en met wortel en blokje in een hoesje gestopt. We werken met verschillende hoesjes naargelang de bestemming of vraag van de klant.
Bert: "De multicolor wordt sowieso met kluit geteeld én ligt ook zo in de groenterekken. Kropsla op een kluitje, wat evengoed kan, blijft echter moeilijk. Mensen willen nog altijd 'de krop'. Bij sla speelt iedereen – ook de retailer – kort op de bal. Wat wij ’s morgens naar de veiling brengen, is tegen de middag opgeladen en zal morgen in de winkel liggen. We verhandelen onze sla via de REO Veiling, hoofdzakelijk op contract en deels ook via klokverkoop.”
Bert: "Je moet iets voelen voor de teelt anders begin je er niet aan want het is een zware investering. Het is altijd nadenken en rekenen en omzet zoeken, we worden hierin goed ondersteund door de veiling. Mijn vrouw en ik zijn wel blij dat we de stap gezet hebben. We willen echt doordoen in de slateelt, zijn er zeker van dat daar onze toekomst ligt."
Bewaartip
- Kijk als je sla koopt altijd naar de bladeren, die moeten stevig en fris zijn. Omdat sla voor 92% uit water bestaat, is ze erg broos en verwelkt ze snel.
- Belangrijk is ook hoe je de sla transporteert van de winkel naar huis. In de winkel ligt de sla gekoeld in de verstoog. Als je sla een lange tijd in je auto laat liggen, dan wordt ze slap. Hoe sneller de krop in het groentebak van de koelkast zit, hoe beter.
- Multicolors zitten steeds in een plasticzakje en daar kun je ze best inlaten, zegt Bert. Onderaan wat plastic wegsnijden zodat de wortels eruit piepen, in een potje zetten, elke dag wat water geven en gewoon afsnijden wat je nodig hebt.
- Sla op een kluitje in zo een zak bewaart langer dan afgesneden kroppen.
Redactie: Marc-Pieter Devos & Tine Bral