REO Veiling wuift Erik Van Dorpe uit

Erik Van Dorpe hield 37 jaar lang de verkoop van groenten en fruit in goede banen op de REO Veiling. Met zijn welverdiend pensioen in zicht bediende de afmijner-verkoper op woensdag 24 april voor de laatste keer de digitale veilingklokken. Na de klassieke verkoopdrukte zweeg opeens een vertrouwde stem en verdween een gekend gezicht vanachter de zes veilingklokken. De aanwezige kopers, telers en REO-medewerkers in de veilingzaal bedankten Erik met een luid applaus. “Dat deed deugd. Ik kreeg een krop in de keel van de emoties”, kijkt Erik achteruit. “Ik heb altijd veel plezier gehad in mijn werk op de veiling. Voornamelijk de contacten en de samenwerking met de telers en de handelaars maakten het werk leuk. Als veiling ben je de onafhankelijke partij die zowel de telers als de handelaars nodig hebben.”

“Het enige juiste middel”
Toen de REO Veiling in het najaar van 1978 begon met het groeperen ‘in blok’ van haar groenten en fruit werden als gevolg daarvan in dezelfde periode de kwaliteitscontroles op een andere manier georganiseerd. Door deze aanpassingen kwam de REO Veiling handen tekort en werden nieuwe productkeurders aangeworven. Erik was één van deze nieuwe keurders. Hij begon zijn lange loopbaan op de REO Veiling op 1 oktober 1979. “De REO Veiling verkocht toen nog haar producten op individuele basis. Dit betekende dat de producten van elke teler apart op de veilingklok kwamen”, vertelt Erik. “In mijn beginjaren was ik betrokken bij deze individuele verkoop. Daarnaast werd ik inderdaad ook ingeschakeld bij de productkeuring van bijvoorbeeld sla, prei en ongeschoonde spruitkool, die toen ook al ‘in blok’ werden verkocht. Na enige tijd werd ik ‘getransfereerd’ naar de champignonafdeling. Eind de jaren ’70 was de West-Vlaamse champignonteelt in volle expansie. Er waren toen ruim 70 champignontelers in West-Vlaanderen actief. In combinatie met mijn werk in de champignonafdeling ben ik dan in 1982 gestart als afmijner aan de veilingklok. Ik was dus 37 jaar als afmijner-verkoper actief en heb al die tijd het veilingsysteem met overtuiging gepromoot. Naast de champignonkeuring en de verkoop deed ik ook nog administratief werk. De afwisseling van de werkzaamheden hielden de job uitdagend en gevarieerd.” 

De REO Veiling zette op zaterdag 5 februari 1983 een grote stap richting de introductie van het simultaan veilen. Op die datum werd een groentekorf simultaan met de Centrale voor Glasgroenten (CVG) in Sint-Katelijne-Waver te koop aangeboden. “De grote bezieler van de wereldprimeur was Odiel Hondekijn, ruim 23 jaar lang algemeen directeur van de REO Veiling”, vertelt Erik Van Dorpe. “Het simultaan veilen heeft de klokverkoop erg doen veranderen, maar op een positieve manier. Het was nu mogelijk om in andere veilingzalen product te kopen dat in Roeselare werd aangevoerd. Ook kon er op een vlotte en efficiënte manier grotere volumes worden geveild, wat de export ten goede kwam.
Ook de voorverkopen zijn momenteel niet meer weg te denken uit het systeem, terwijl dat in het begin amper werd gedaan. Ondanks dat contractverkoop een waardevol middel is om zekerheid te creëren voor de producenten is de klokverkoop het enige middel om de juiste verkoopprijzen voor de telers te creëren. Ik geloof heilig in het voortbestaan van de veilingklok en omdat ik mijn ganse leven met klokverkoop te maken heb gehad, kan ik zeggen dat de klok het enige juiste middel is.”

Je kan geen groenten- of fruitsoort van eigen bodem bedenken of Erik heeft ze verkocht op de REO-veilingklok. Erik Van Dorpe: “Alhoewel in het begin van mijn loopbaan het assortiment van de REO Veiling reeds erg breed was, zijn er in de laatste jaren nog heel wat producten bijgekomen. Ik denk daarbij aan de specialiteiten zoals gekleurde bloemkool en diverse slasoorten. Daarnaast is het tomatenaanbod in de afgelopen jaren enorm gegroeid met losse tomaten en cherrytomaten. Ook heb ik het voedingspatroon van de consumenten sterk zien veranderen. In mijn beginjaren was broccoli een product dat helemaal niet zo vaak de revue passeerde op de veilingklok. Inmiddels heeft het gezonde product een vlucht vooruit genomen en vandaag is broccoli helemaal niet meer weg te denken uit het gamma van de REO Veilig die een toonaangevende kolenveiling is.”

“Niet bang om in ‘zwart gat’ te vallen” 
Wat Erik het meest gaat missen aan het werk zijn de dagelijkse contacten en het niet meer deel uit maken van de REO-groep. “Ik heb bijna 40 jaar op de REO Veiling gewerkt en nu is het gedaan. Toch ben ik niet bang om in het zogenaamde ‘zwarte gat’ te vallen, waar sommige mensen last van krijgen als ze met pensioen gaan. Ik heb een ontzettend leuke familie en hele lieve kleinkinderen. Tevens zal een groot gedeelte van mijn vrije tijd wel worden ingevuld door de dingen van het dagelijkse leven. Ik kijk met plezier, tevredenheid en dankbaarheid terug op de 39 jaar en 8 maanden waarin ik op de REO Veiling aan de slag was. Dit mooie verhaal is ten einde en ga ik mij nu op andere zaken richten”, besluit Erik.

Op vrijdag 10 april werd Erik door zijn collega's in de bloemetjes gezet.

Enkele sfeerbeelden:

foto 1
foto 2
foto 3
foto 4
foto 5
foto 6
foto 7
foto 8
TOP