REO-groenten voor Robin Food en Feed The Nurses
In volle coronacrisis lanceerden vijf projectpartners op 10 april de soep van Robin Food. “Onze hele samenleving wordt hard geraakt door de coronacrisis en de economische impact ervan. We zien een groeiende groep van maatschappelijk kwetsbare mensen die minder of te weinig middelen heeft om zichzelf en hun gezin te voeden. Voedselhulporganisaties zoals de voedselbanken noteren daardoor een opvallende stijging van de hulpaanvragen, terwijl er minder overschotten komen via de supermarkten. Met de Robin Food-soep is nu een oplossing gevonden die bovenal de meest behoeftigen ondersteunt in deze moeilijke tijd”, legt Liesbeth Smeyers van projectpartner Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant het opzet van de Robin Food-soep uit.
Op korte termijn wordt 20.000 liter soep van Robin Food gemaakt met groenten van de REO Veiling. “Het tijdelijk verlies van een aanzienlijk deel van onze afnemers in het binnen- en buitenland door de coronacrisis versus een toenemend aanvoervolume van verse groenten en fruit in de aanloop naar het hoogseizoen, zorgde op een gegeven moment in de periode van de lockdown-overheidsmaatregelen voor een onevenwicht tussen marktvraag en –aanbod voor bepaalde REO-producten. Via het sociaal soepatelier enVie, waarvan onze veiling eind 2018 mee aan de wieg stond, werd aan deze moeilijk verkoopbare producten een nieuwe duurzame bestemming gegeven in de soep van Robin Food”, verduidelijkt commercieel directeur Dominiek Keersebilck de rol van de REO Veiling in het Robin Food-project.
De lockdown-overheidsmaatregelen in ons land treffen niet alleen de land- en tuinbouw, maar ook de verwerkende voedingsbedrijven zoals de sociale onderneming enVie in Anderlecht die een concreet antwoord biedt op voedselverlies door eigen verse en honderd procent natuurlijke soepen te maken met moeilijk verkoopbare REO-producten. In 2018 werd 22,9 ton REO-groenten opgewaardeerd in de drie kant-en-klare soepen van enVie die worden aangeboden binnen het Boni-assortiment: wortelsoep, tomatencrème met basilicum en soep op basis van zes REO-groenten, waaronder prei en selder. Vorig jaar ging 60,7 ton REO-groenten richting het soepatelier. Een verdrievoudiging in vergelijking met het jaar voordien!
Elke fles enVie-soep die verkocht wordt, beperkt niet alleen het voedselverlies maar helpt ook langdurig werklozen aan een vaste job. Immers, enVie werkt met langdurig werklozen die de kans krijgen om via een opleidingsprogramma te re-integreren op de reguliere arbeidsmarkt. In deze moeilijke coronatijd liep de verkoop van de enVie-soepen sterk terug. Algemeen directrice Naomi Smith van enVie: “De Robin Food-soep geeft ons de mogelijkheid om terug op te starten in crisistijd en te doen waar we goed in zijn, namelijk: ecologische meerwaarde creëren met een lekker product en werk verschaffen aan mensen die uit een lange periode van werkloosheid komen.”
De Robin Food-soep die momenteel door enVie wordt gemaakt met REO-groenten, wordt door Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant lokaal verdeeld onder mensen die het minder breed hebben. Het initiatief inspireert duidelijk. Zo is er inmiddels ook interesse uit Limburg van Depot Margo van Samenlevingsopbouw Rimo Limburg, dat kwetsbare Limburgers aan voordelige en gezonde voeding helpt. En Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant wil samen met Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) in de komende maanden nog andere producten op de markt brengen die een oplossing bieden voor voedseloverschotten en tegelijk mensen in een kwetsbare maatschappelijke positie toegang geven tot gezonde en duurzame voeding.
Robin Food-soep in beeld
Naast maatschappelijk kwetsbare gezinnen verdienen ook anderen een steuntje in de rug gedurende de huidige coronacrisis. Tot deze categorie behoren ontegensprekelijk artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die hard aan het werk zijn in een rust- of ziekenhuis, en andere zorginstellingen. Voor die doelgroep maakt ‘Feed The Nurses’ verse kost als bedanking voor hun grote inzet. Het initiatief startte in Lier, maar breidde razendsnel uit. Intussen schaarden meer dan 30 Chefs van restaurants, traiteurs en heel wat vrijwilligers in een 15-tal Belgische steden zich achter het collectief. Wekelijks maken ze talrijke gerechtjes klaar voor de zorgsector, van voorgerechtjes als slaatjes en soep over voedzame hoofdgerechten boordevol groenten tot lekkere dessertjes.
In de afdeling Brugge koken 8 chefs wekelijks voor de medewerkers van 2 ziekenhuizen en 12 rusthuizen in onze West-Vlaanderen. Ze waren deze week enthousiast aan de slag met alternatieve slaatjes, snoeptomaatjes en komkommers die de REO Veiling ter beschikking stelde.
Ophaling Feed The Nurses in beeld